er a Steiner, l'esperit de la llengua, en tota la seva incommensurabilitat, en la seva genial saviesa, deixa la seva empremta en el cos físic de l'infant mitjançant el sentit verbal. A més a més, els moviments de les extremitats del cos de l'infant ajuden a individualitzar la creixent facultat verbal. Amb això s'obté una concepció teòricament competitiva, intel·ligible i aplicable a la pràctica de l'ensenyament de les llengües. A l'escola Waldorf s'intenta viure el significat visible, concret i fresc de les paraules com a camí que porta a la veritable realitat de la llengua. "El professor d'idiomes s'hauria d'impregnar de la manera com la gent viu la seva llengua a partir de la individualitat de cada poble i veure com l'alemany, per exemple, viu la seva de manera que la conforma plàsticament... La llengua italiana i en general les romàniques, tendeixen a desenvolupar-se des de l'element anímic-motriu. L'alemanya ha sorgit del mirar i de l'observació, mentre que la italiana ho ha fet des d'una dansa i un cantar interiors, des d'un comunicar-se dins del propi organisme"
Rudolf Steiner
Contenido
Desenvolupament.
Idees de Rudolf Steiner sobre la ciència lingüística. Antroposofia, filosofia, antropologia: el concepte steinerià de la ciència. Anar cap a la “realitat” del llenguatge. Sobre la història del llenguatge. Sobre la fisiologia del llenguatge.
Objectius de la classe de llengua a l’Escola Waldorf.
Indicacions de Rudolf Steiner sobre la metodologia de l’ensenyament de llengües estrangeres.
Pressupostos antropològics. Els tres primers septenis. Visió global. Al primer septeni, la llengua com a percepció sensorial i moviment. Al segon septeni, la llengua com a vida rítmica. Al tercer septeni, llengua individualitzada. El sentit verbal i el seu òrgan. Recordar i oblidar. Conceptes vius i morts. Aprenentatge anticipador.
Qüestions docents pràctiques. La classe inicial. Primera escriptura i lectura. Recitar i cantar. Representació teatral i improvisació dramàtica. Tractament de la lectura. Conversa. Treball amb el vocabulari. La qüestió del llibre de text. Ensenyament de la gramàtica. La qüestió del currículum. Diferenciació de talents i formació de grups. Punts de vista per escollir la llengua. Deures a casa. Mitjans audiovisuals d’ajuda. La coacció dels exàmens i la llibertat del rendiment. Com ens ho fem amb els exàmens de graduació?